Gebruiksvoorwerpen-meubels-projectinrichting gemaakt van stadsbomen | Hout van je Stad

Hout van je Stad verwerkt stadsbomen tot hoogwaardige gebruiksvoorwerpen, meubels en projectinrichting. Daarbij is storytelling en benoemen van de gehele keten van het lokale hout (van kap tot winkelproduct, van eikel tot bankje) in beeld en tekst een essentieel onderdeel. Daarmee voegen zij een wezenlijke schakel toe in de circulariteit van lokaal stadshout, creëren ze bewustzijn en inspireren draagvlak bij burgers om duurzaam te leven.

Het ontstaan

Hout van je Stad is ontstaan uit frustratie dat stadshout niet bij lokale makers terecht kwam maar bij schimmige handelaren en laagwaardige houtverwerkers zoals papierfabrieken of palletproducenten.

Social return

Een gedeelte van de producten zoals de Stadsplank is geproduceerd bij sociale werkplaatsen in de omgeving, een bijdrage in ‘social return’. Hoe mooi is het dat een stuk historisch hout uit je eigen stad een bestemming krijgt in jouw keuken of woonkamer?

Duurzame producten en meubels van hout uit eigen stad

Tom Marcelis is productontwerper en meubelmaker. Onder de naam Hout van je Stad maakt hij sinds 2014 duurzame producten en meubels van hout uit eigen stad en omgeving. Van bomen die anders – zoals helaas nog al te vaak gebeurt – worden versnipperd of afgevoerd voor brandhout. Zo voorkomt Hout van je Stad niet alleen verspilling van goed hout maar creëren ze producten met een geschiedenis en een verhaal. Producten om van te houden, waar je trots op kunt zijn en die je verbinden aan je stad.

Elk houtproduct heeft een QR-code

In elk houtproduct is de exacte herkomst en soortnaam van de boom gegraveerd. En een QR-code die je met je mobiel kunt scannen. Daarmee kun je het verhaal van de boom en de precieze plek waar hij stond terugvinden.

Tom: “Ik wil met mijn meubels gebruikers een tastbare herinnering geven, iets dat de historie en herinnering blijft vertellen. Dat deze in de vorm van een tafel of kast een 2e leven krijgt, is eigenlijk secundair, het verhaal erachter geeft het een bijzondere waarde.”

Lees meer over het verhaal, de bijzondere projecten of bekijk de collectie op: www.houtvanjestad.nl of www.amsterdamboards.com

Alle afbeeldingen zijn van: Fotograaf Joost de Jong Ditt. Officemakers.